Bir Gemi İnşaacının Denizci Olma Serüveni



ANLATACAĞIM BİLGİLER GENEL OLARAK İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fak. Mezunları İçin Gerçelidir :))) Makinacılar (herhangi bir üniversitenin 4 yıllık makina mühendisliği bölümünü bitirmiş olanlar) İçin de Kısmen Geçerlidir...

*  İlk olarak Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Bölümüne ÖSS (yeni adı artık her ne ise) aracılığıyla girilir.
*  Ardından bölüm bitirilir ve bir kriz patlak verir.
*  Yazın iş aramaya başlayacakken arka planda duymuş olduğunuz bir kurs gün yüzüne çıkar ve bir arkadaşınızın da o kursa yazıldığını duyarsınız.
*  Siz de kursa yazılmaya karar verirsiniz (İTUSEM Uzakyol Vardiya Müh. Tamamlama Eğitimi). 
*  Kurs yerini telefonla ararsınız ve gerekli olan parayı ve evrakları öğrenirsiniz. ( 5 000 TL, Peşinat olarak 2 000 TL, Diplomanın Aslı, 2 Adet Fotoğraf, Gemi Adamı olur Sağlık Raporu ve Transkript ) 
*  Aile aranır ve para istenir kurs için. 
*  Aileden onay alındıktan sonra bir kez daha tartılır ve kendinizden de onay aldıktan sonra kursa 2000 TL ödenerek kesin kayıt yaptırılır.
*  Sonra İstanbul'a geçilir ve kursa başlanır. 
*  Eğitimlerin sabahtan akşama kadar 5 gün olduğunu kendi gözlerinizle görürsünüz. 
*  Toplam 13 ders vardır ve Gemi İnşaat öğrencileri dışında makine müh. öğrencilerinin de bu kursa katılabildiğini öğrenirsiniz ve grupla kaynaşırsınız.
*  Lise yıllarından sonra ilk defa bir grup insanla gerçekten sınıf olduğunuzu hissedersiniz. 
*  Makine ve Gemi İnşaat bölümlerinde ki kız sayısı oranının burada biraz daha düştüğünü görürsünüz. 
Kursta 13 dersin 2 ya da üçünden muaf olduğunuzu öğrenirsiniz. Bu dersler Gemi İnşaatı, Gemi Makinelerine Giriş, Deniz Hukuku. 
*  Geriye Kalan 11 Derse girersiniz.
*  Devam zorunluluğu % 80 'dir. ( Aslında yeterli bir devamsızlık miktarıdır. Zaten öğrenmeye gittiğiniz bir yerde devamsızlık yapmamak lazım değil mi?? =)) 
* Kurs süresi 14 ya da 15 hafta sürmekte, bütün sınavlar vizeler ödevler finaller vs... dahil. Bitirdikten sonra başarı ile tamamladığınıza dair belgeyi salı günü alabiliyorsunuz. 
*  Geriye kalan dersleri sıralayacak olursak 
  1. Gemi Makineleri Operasyon ve Bakımı
  2. Gemi Dizel Makineleri
  3. Denizde Güvenlik ( Yangınla Mücadele )
  4. Denizde Güvenlik ( Temel İlk Yardım )
  5. Denizde Güvenlik ( Personel Sorumluluğu)
  6. Denizde Güvenlik ( Denizde Canlı Kalma Araçlarını Kifayetli Kullanma) 
  7. Denizcilik İngilizcesi 
  8. Gemi Yardımcı Makineleri
  9. Uluslararası Denizcilik Sözleşmeleri
  10. Simülatör
  11. Gemi İnşaat * 
  12. Gemi Makinalarına Giriş * 
  13. Deniz Hukuku *
*  Bir çok prosedüre vardır ve kurs esnasında onlar öğrenilir. 
*  Mesela kurs bittikten sonra 6 ay staj yapılacak olması.
*  Hazırlık şartı olduğu. Eğer daha önceden herhangi bir üniversitenin hazırlık kısmında okumuş ve geçmişseniz, bunu staj bitiminden sonra okulunuzdan bir yazı ile onaylatıp müsteşarlığı gönderiyorsunuz. 
*  Biz yazıldığımız sırada sağlık raporunu kursa yazıldıktan sonra alabiliyordunuz. Ama yeni gelen bir kural ile kursa girmeden önce mutlaka gemi adamı olur sağlık raporu almak zorundasınız artık. 
*  Bu raporu alabileceğiniz hastenelerin listesine, google da gemi adamı sağlık ve rapor üçlüsünü yazarak kolayca bulabiliyoruz. ( http://www.hssgm.gov.tr/yetkili%20merkezler/gemi_adamları_özel%20_resmi_hastane.aspx )
*  Bu raporu alırken size tavsiyem daha önceden oradan bir kişiye ulaşabiliyorsanız ona ulaşmanız ve bilgi almanız. Ayrıca acil işleriniz varsa dikkatli olun bu muayene sırasında herhangi bir rahatsızlığın ortaya çıkarsa ilk olarak bu rahatsızlığın gemi adamı olmaya engel olup olmadığını sorun! Eğer sorun oluyorsa zaten söylerler, tedaviyi olmanız için ( özellikle kendi hastanelerinde bir tedavi yapacaklarsa ) ısrar ederlerse bilin ki engel teşkil etmiyor, biraz sizden para almaya çalışıyorlar. Başımdan geçti oradan biliyorum :) Özel olarak merak eden varsa ben kendilerine bir kaç hastane tavsiye edebilirim.
*  Kurs süresince normal bir eğitim hayatından daha yoğun bir şekilde okula gidiyor, vizelere giriyor, zaman zaman bazı derslerden sunum hazırlıyorsunuz ve en sonunda da final sınavı ve pratik eğitimlerle kursu tamamlıyorsunuz. ( Dersler ile ilgili daha detaylı açıklamaları daha sonra başka bir başlık altında yapacağım )
*  Kurs bittikten evrak toplama faslı başlıyor ( Mümkünse bir kısmını kurs bitmeden öncede alabilirsiniz )
Bu evraklar neler? Aklımda olanlardan bir kısmını yazayım.

Nüfus cüzdanı sureti ( Muhtardan 2 adet alırsanız bir tanesi yedek, sanırım fiyatı 3,5 TL idi 22.12.2009 itibari ile )
İkametgah ( Bunu ister muhtardan gene tane başı 3,5 TL ödeyerek alırsınız, ya da herhangi bir nüfus müdürlüğünden ücretsiz olarak alabilirsiniz )
Fotoğraf ( Bu fotoğrafı her yerde kullanabilmeniz için, sakalsız, beyaz fon 4,5 x 6 (siz pasaport için beyaz fonlu fotoğraf derseniz fotoğrafçı anlar) ve gülümsemeden çekilen yaklaşık olarak 30 tane her işinize rahat rahat yetmesi açısından güzel bir sayı, pasaport için bir miktar fotoğraf çok değil sanırım 6 -8 arası, kurs için 2 tane, liman cüzdenı için 3-4 tane gibi değişik yerlere fotoğraf vermek zorunda )  )
Pasaport ( Pasaportunuzu ister kursa başlamadan önce ister kursa başladıktan sonra ya da kurs bitiminde çıkartın fark etmez. Sadece kurs başladıktan sonra ya da bitiminden sonra çok fazla evrak işi kalmaması için pasaportun önceden alınmış olması avantaj sağlayabilir, pasaport almak için ilk önce hangi tür pasaport alacağınızı öğrenip ona göre istenilen evrakları belirlemelisiniz bu evrakların da neler olduğunu emniyet müdürlüklerinin İnternet sitelerinden öğrenebiliriz, ben kendi adıma söyleyeyim 1 yıllık mavi pasaport çıkarttım 135 TL cüzdan parası ve 165 TL 1 yıllık harç parası yani yaklaşık olarak 300 TL para bu paralar vergi dairelerine yatırılıyor, daha sonra parmak izi ve evrakların tesliminden sonra ertesi gün gidip ( bu süre şehre ve yoğunluğa göre değişebilir) pasaportunuzu alabilirsiniz ben 2009 Kasım ayında adım fiyatlar bu tarih için geçerlidir :D  )
Gemi Adamı Olur Sağlık Raporu ( İki yıl geçerliliği olan bu belgeyi kursa başlamadan önce isterler ve mantıklı olan da budur. Çünkü kursa yüksek bir meblağ para yatırdıktan sonra bu raporu alamadığınızı düşünsenize. Raporu alırken kan ve idrar tahlillerine giriyorsunuz, ardından genel cerrahi, psikoloji, ortopedi,  nöroloji ve dahiliye kısımlarına da giderek muayene oluyorsunuz ve hepsinden sırası ile onay alıyorsunuz bir de kulaklarınız hassasiyetini ölçmek için bir yere daha giriyorsunuz bu sıralama gittiğiniz hastaneye ve bölümlerdeki yoğunluğa göre değişiyor. Gideceğiniz hastaneyi önceden arayarak hangi günler bu raporu verdiğini de kontrol etmeyi unutmayın )
*  Sabıka Kaydı ( Bu belgeyi herhangi bir adliyeye giderek 5 TL karşılığında alabiliyorsunuz ve bu belgenin emin değilim ama sanırım 6 ay geçerlilik süresi var yani kursun bitimine doğru alınmasında yarar var, sıra bekleme gibi bir durum da söz konusu değil, staj yapacağınız firma eğer sizden sabıka kaydı da istiyorsa 2 tane alın :) )
*  Askerlik Tecil Belgesi Aslı ( Bu belgeyi askerliğiniz tecil ettirdiğinizde alıyorsunuz, bazen 1 tane verebiliyorlar, eğer müsait bir ortamsa bir iki tane fotokopisini askerlik şubenizde çektirip aslı gibidir mührü vurdurabilir seniz tadından yenmez bir şey olur ileride tekrar askerlik şubesine gitmeden bu evrakı istediğiniz yere verebilirsiniz)
*  Kurs bitiminde başarılı olduğunuza dair bir yazı ya da sertifika ( Bunu kurs yeri kurs bitiminde hocaların notları girme tarihine göre değişir ancak 2 iş günü içerisinde genelde elinizde olur mesela bizim kursumuz 18 aralık cuma günü bitmişti ve sertifikalarımızı 21 Aralık Pazartesi günü öğleden sonra alabildik )
Diplomanın Aslı ( Bu diploma aslı ve fotokopisi her yerde gerek oluyor, hiç bir yere aslını vermiyorsunuz ancak her yerde aslına bakıyorlar, askerlik tecilde bol miktarda fotokopisini istiyorlar zaten siz o yüzden daha sonrayı da düşünerek en az 10 adet çektirin diploma fotokopisi )
*  Liman başkanlığında verilen dilekçe ( Bu dilekçede doldurulacak çok kısıtlı bir alan var oralar doldurulmalı, isterseniz aşağıda koyduğum resimdeki gibi dilekçenizi evde kendiniz hazırlayıp da gidebilirsiniz )
*  2 Adet Yarım Kapak dosya ve sarı A4 dosya zarfı ( Bunları herhangi bir kırtasiyeden bu şekilde alabilirsiniz )
*  Aşı kartı ( Liman cüzdanınızı aldıktan sonra Coast Guard and Health Karaköy limanının hemen orada olan küçük eski ve şık görünümlü bir bina da sarı humma aşısı oluyorsunuz )
Emniyette İşlem ( Şuan adını net olarak hatırlayamadığım ve henüz benimde yapmamış olduğum bir işlem,  liman cüzdanını aldıktan sonra bir onay veriliyormuş emniyette )
*  odeme.denizcilik.gov.tr sitesine girerek oradan Bireysel kısmını seçiyorsunuz ve burada gerekli kısımları dolduruyorsunz  ve kaydınızı yapmış oluyorsunuz, sol tarafta Liman işlemleri kısmında Gemi Adamı Cüzdanı ve Türk Denizci Kütüğüne Kayıt Suretleri kısmından belge kısmında Gemi Adamı Cüzdanı kısmını seçiyoruz ve İsminizi yazıyorsunuz, açıklama kısmı boş kalıyor ve aşağıdaki hesapla kısmını tıklıyoruz ve Maliye Harcı 9 TL ve Denizcilik Müsteşarlığı Harcı 85 TL görünecek ve Başvur dedikten sonra sisteme kaydınız  yapılacak ve C numarası denilen bir numara verilecek, ardından gene Liman İşlemleri kısmına geri gelerek oradaki STCW belgeleri kısmına gelerek oradaki  Adet ve kişi adı kısmına uygun olan bilgileri  ( Mesela İtüsem'in kursunu tamamlayan kişiler için bu sayı 4'tür. ) Hesapla diyerek sertifika başı ödenmesi gerekn fiyat  hesaplanmış oluyor. Herhangi bir Garanti Bankasına giderek TC kimlik numaranızı söyleyerek ödemeleri yapıyorsunuz ve her bir  ödemeniz için 2 adet dekont istemeyi unutmayın !  Bu  makbuzları kurs bittikten sonra gideceğiniz Liman Başkanlığına veriyorsunuz !!!



Yukarıdaki belgeler hem kurs öncesi hem kurs sonrası sizden istenilecek olan belgelerdir, bunlar bir kısmı da olabilir, benim hatırladıklarım ve verdiklerim bu kadar sanırım :))) Eğer başka belgeler de varsa ve hatırlarsam buraya eklerim, belki şirketiniz sizden bunların dışında bir iki evrak isteyebilir. Evraklar ile ilgili aklınıza takılan herhangi bir sorun olursa hem buradan hemde özel olarak mail atarsanız ( aytkutkorkmaz@gmail.com ) cevaplamaya çalışırım arkadaşlar.

Gemiadamı cüzdanınızı aldıktan hemen sonra karaköydeki yere giderek ( hemen karaköy iskelesinin arkasında  ) sarıhumma aşınızı herhangi bir ücret ödemeden 5 dakika içinde yaptırıyorsunuz ve aşının 10 yıl geçerliliği var bu süreç içi de tekrar aşı olmak tehlikeli olabilir bu yüzden aşı olduğunuza dair verilen aşı kartını asla kaybetmeyin.

Aşı kartını aldıktan sonra bir de cüzdanınıza polis vizesi vurdurmanız gerekiyor bunun için
* 2 adet fotoğraf
* Nüfüs cüzdanı aslı ve fotokopisi
* Parmak izi kağıdı ve fotokopisi
* gemi adamı cüzdanı ve ilk resimli sayfanın fotokopisi
eğer evraklarınız hazırsa 30 dakika içinde alabiliyorsunuz, tabii memurun insiyatifinde bir de imzayı atacak kişinin. yoksa sabah verince öğleden sonra alıyorsunuz.

Bu işlemlerin sonunda staj için firmanızı ayarlıyor ve okula bildiriyorsunuz ve dekan eğer imza atarsa belgelere o zaman staj için bütün işlemleriniz bitmiş oluyor.

Stajda yaptıklarımı stajdan sonra ekleyeceğim. Ancak staj defterini aldım ve keşke daha önceden bir örnek staj defterine baksaydım diyorum.

Bazı ek bilgiler:

- Gemiadamlarının yıpranma payı daha yüksek olduğu için denizde çalıştıkları 2 yıl 3 yıl olarak sigortalandırılıyor ( kesin değildir kulaktan dolma bir bilgidir )

- İş imkanı olarak, kriz zamanı bile rahatlıkla iş bulabileceğiniz ender mesleklerden biri. Maaşlar ortalama 2 500 $ dan başlıyor ( Bu fiyat firmalara göre, çalışılacak olan gemiye bu geminin bayrağına göre değişiklik gösterebilir). Dersimize giren iki hocamız gemiadamı ( özellikle makineci ) eksikliği olduğu için böyle bir kurs açılıyor. İhtiyaç olmasa kursta açılmazdı!

- Gemide iletişimi uydu telefonlar ile sağlayabiliyorsunuz, kontorlu telefon gibi düşünün, kontor satın alıp istediğin kadar konuş, ama biraz tuzlu olabilir. 

Cevaplanacak Sorular:

? STCW nedir?
? 2. ve baş mühendislik olma süreçleri ve eğitimlerini kısaca açıkla.
? Kursa katılım ve gemiadamı olma şartları nelerdir? vs...

Not: Verilen her belgeyi kontrol edin tarihleri vs.... hata olabilir :)))

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uzakyol Vardiya Mühendisliği Tamamlama Eğitmi Hakkında Alınan Son Karar

Gemiler Nasıl Yüzer?