Gemi Hayatı

Sevgili arkadaşlar,

Burada sizi kısaca gemi hayatı hakkında, merak ettikleriniz konusunda bilgilendirmek istiyorum. Başlayalım:

Bir makine stajerinin gözünden gemi hayatı;
Gemiye ilk katılış için gerekli şartları ve evrakları tamamladıktan sonra ya da önce bir şirketle konuşuyorsunuz, daha sonra onlar sizi en uygun tarihte boş olan bir gemiye gönderiyorlar, gönderirken, her firmanın uygulaması farklı oluyor, hatta her firma kendi uygulamasını değiştirebiliyor, o yüzden bu yazdıklarımı birer genel geçer doğru olarak kabul etmeyin, firma bize gemide giyeceğimiz safety shoeslarımızı, 2 adet tulumumuzu, bir adet paltomuzu ve bir adette tişört verdi ayrıca uçak biletlerinizi ve gemiye katılacağınız ana kadar olan ki masraflarınızı da genelde şirket karşılıyor ( ama siz genede yanınıza bir miktar döviz alarak ayrılın Türkiye'den, en azından 200 dolar kadar ). Bizde gemiye katılmadan önce gerekli olabilecek eşyaları önceden almıştık. Mesela size bunlar hakkında bilgi vereyim.
İlk olarak gemide banyolar için terlik gerekebiliyor, en azından bizim gemimiz için bir terlik şart! Ayrıca şampuanınızdan, vücut şampuanınıza, tırnak makasınıza kadar yanınıza alın, sakın gemide bir liman da alırım filan demeyin, gemiye çıktıktan sonra neler olacağını sadece Allah bilir! Yani elzem olarak ihtiyaç duyacağınız her şeyi yanınıza alın. Bol miktarda tişört ( mesela 8 adet koyu renk tişört size yetecektir, özellikle makineciler için konuşuyorum belirteyim, güvertedeki arkadaşlar için pek bir şey söylemiyorum ), bol miktarda iç çamaşırı alın mesela 10 adetten az olmasın, temiz ve kirli halleriniz için 2 ayrı lif getirmeyi unutmayın, gemide elinizden geldiği kadar her şeyi yedekli getirin, sıcak ve soğuk havalarda rahat uyumanızı sağlayabilecek kıyafetler tercih edin, en azından her iki durum içinde birer kıyafetiniz bulunsun, limanlarda gezmek için bir iki adet güzel kıyafetiniz olsun yeter, bol miktarda çorap alın, içeride mesai saatleri dışında giymek için bir iki temiz tişört ve şort olsa iyi olur, bence mayonuzu yanınızda getirin, en az 2 adet banyo havlusu 3 - 4 adette yüz havlusu alın ( fazlası size kalmış ) Çarşaf almayın yanınıza genelde gemilerde verilir, ilçlarda eğer özel bir hastalığınız yoksa almanıza gerek yok gemide veriliyor.

Gemiye katıldığınız andan itibaren sizlerin sıkı bir çalışma temposuna gireceğinizi söyleyebilirim. Biz katılır katılmaz çalışmaya başladık, çoğu şeyi tecrübe ile öğreniyorsunuz ne kadar kitap okursanız okuyun, ne kadar bu işin okulunu okudum ben deseniz de anahtar tutmayı bir şeyler takıp sökmeyi gemide öğreniyorsunuz. Gemide personel ile olan ilişkinize de çok dikkat etmelisiniz. Sizi küçük görüp elinde her an oynatmaya hazır olanlarda var çok iyi olanlarda, ne yazık ki kurunun yanında yaşta yanıyor. Belirli bir mesafeyi koruyun. Pek fazla sorumluluk gereken işleri vermiyorlar stajyerlere. Genelde birilerinin yanında onlarla kordineli bir şekilde çalışıyorsunuz ya da onlar çalışırken neler olduğunu gözlemliyorsunuz. Bol miktarda temizlik işi size kalabiliyor, bu gittiğiniz firma ve başınızda ki mühendisleriniz ile alakalı, eğer iyiyse sizi asla ezdirmez ve yağcıların yapacağı işlere sizi yollamaz, yok eğer sizi temizlikçi olarak görüyorsa bol miktarda yerleri silme, skavenç temizleme işlerine maruz kalabilirsiniz. Ama bu süreci tamamlamak zorunda olduğunuz bir askerlik görevi gibi görüp geçirmek zorundasınız. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez misali, gemilerde genelde disipline çok önem veriliyor ve verilmesi de gerçekten gerekli sizde gemiye çıktıktan sonra nedenlerini tecrübe kazandıkça anlıyorsunuz. Ekibi iyi ve insana değer veren firmalarda sorunlar daha az oluyor buna emin olabilirsiniz. Parası biraz az olsun ama iyi bir firma olsun onu tercih edin !

Gemide seferler hakkında fazla soru sormamaya özen gösterin, yapabileceğimiz fazla bir şey yok biz gemi nereye giderse oraya gitmek zorundayız ve bu bilgiyi en iyi bilenler kaptanlar oluyor. Seferlerde genelde limandan kalkarken belli olabiliyor ve o sırada 2. kaptan gerçekten çok yorulmuş oluyor ve sizin geminin seferi belli olmadı mı gibi sorularınıza aşırı tepkiler verebiliyorlar. Merak her zaman iyi bir şey değil hele gemide hiç değil :D

Çalışma saatleriniz başınızdaki mühendise bağlı. İsterse sizi 8 - 17 çalıştırır isterse vardiyaya verebilir. Mesela 4 - 8 vardiya tutarsınız, üstüne de 8 - 12 de meydancı çalışırsınız. İkisininde kendine göre avantajları ve dezavantajları var, ona siz gemide karar verin :) Çalışma ortamı doğal olarak makine dairesi oluyor ve gemi seyirde iken buradaki sıcaklık bayağı bir yüksek oluyor 50 derece gibi. Sürekli bir terleme durumu içerisinde oluyorsunuz. Bir bandına, ya da basketbolcuların taktıkları kafa bantlarından yanınızda getirirseniz, çalışırken terin gözlerinize gelmemesini sağlayabilirsiniz.

YAZIYI YAZMAYA DEVAM EDECEĞİM ANCAK MERAK ETTİĞİNİZ SORULARINIZ VARSA aykutkorkmaz@gmail.com ADRESİNE MAİL ATIN BENDE OKUDUĞUMDA BURADAN CEVABINI YAZAYIM VE HERKESE FAYDASI DOKUNSUN..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uzakyol Vardiya Mühendisliği Tamamlama Eğitmi Hakkında Alınan Son Karar

Gemiler Nasıl Yüzer?

Bir Gemi İnşaacının Denizci Olma Serüveni